Nytt beslut taget, vi kommer para Wachteltorpets Engla vid nästa löp i mars 2021 med Skiren Gårdens Castor
REYA ANY-BON ÄR DRÄKTIG!!
Åkte för att para Reya med Wachteltorpets Izze/Simba, men Reya var lite för hård mot honom, så han "vågade" inte kliva på... han är ung ännu 2,5 år och har tiden för sig. Vi kommer att prova parning igen med honom om något år!! Simba är ju otroligt fin!!!
Var lite orolig för att Reya skulle gå ur löpet, innan hon blev parad. Så vi fick ta ett nytt beslut och då blev det Condor II Vom Thelehaus som är en import från Tyskland. VI har använt honom tidigare till vår L-kull, en kull vi är mycket nöjda med! Blir spännande att se den här kombinationen!
Condor har även han godkänt Ukl och är utställd med flera Excellent. Man jagar mest hjort, rådjur och gris med honom. En mycket duktig jakthund och en otroligt trevlig och snäll hane!
Reya Any-Bon har godkänt Ukl, utställd med flera Excellent, Cert och nordiskt Cert. Hon har även mentaltestats Bph med skott, med fint resultat. Hon har varit i björnhägn i Junsele. Se video längre ner, ny flik. Har godkänt vildsvinsprov under praktisk jakt.
Vi kom med på skogsprov i Grillby 7 november. Reya jobbade på mycket bra och fick mycket beröm av domarna, en trevlig och duktig hund! Hon blev släppt på mark med mycket gris. Nya lukter överallt så i all glädje så "skallade" hon även i återgång... hon är lite "lös i skallet", så tyvärr så "bommade" hon godkänt på detta... fattades så lite!! Men däremot så jobbade hon så bra med grisarna, så hon fick Godkänt vildsvinsprov!!! Det under praktisk jakt och under Svenska Wachtelhundklubben Mälardalen/Gotland:s regi!! Tack till alla inblandade, vi åkte hem och var överlyckliga! Så nu behöver vi inte åka till något grishägn för att testa henne, hon skötte det så bra direkt på provet!!
Har gått och varit lite orolig över att hon skulle börja löpa innan provdagen... men så har löpet kört igång idag 8/11, helt otroligt!!
Inavelsgraden mellan Reya och Condor är 0,0% och Avelsindex Ed 102 och Hd 104. Allt över 100 är väldigt bra!!! Reya är dräktig vilken julklapp!!!!
Stamtavla Condor:
|
Stamtavla Reya Any-Bon:
SE33854/2017 BSK Reya Any-Bon | SLRPR-003860 BSK Hajak Vom Herleshof | VDH/DW05-001 BSK Matti Vom Karswald | VDH/DW02-241 VB Gildo Vom Vorholz |
VDH/DW01-114 BSK Ella St.gangloff | |||
VDH/DW07-147 VB Maya Vom Heidehof | VDH/DW03-100 B Joschi Vom Bairer Winkel | ||
VDH/DW05-143 VB Selma Von Der Tanzlaube | |||
CLP/NK/3684/15 Chilli Any-Bon | PKR.VIII-28064 Iks Vom Hinterbach | VDH/DW08-471 VB Donn Vom Waldläufer |
|
VDHDW08-424 Zana Weidelsburg | |||
CLP/NK/3237/13 C.I.B. C.I.E. CR CH Ennie Any-Bon | CLP/NK/2462/09 Atos Z Nezivy | ||
CLP/NK/2653/10 C.I.B. |
Reyas Dräktighetsbok
Här kommer jag att skriva om Reyas löp- parning och dräktighet, så för dom som vill får följa med här:
8 nov: Reya börjar löpa. Den 20:e åker vi för progesteronprov och ultraljud för att se att allt är bra med henne.
21/11 Vi var till Izze/Simba för parning, men det blev inget... vi återkommer till honom vid annat tillfälle. Var rädd för att Reya skulle gå ur löpet, så vi fick ändra planerna och nu blev det en tysk import Condor II Vom Thelehaus, som fick para henne. Den 23/11 nu är hon parad. Vi får hålla tummarna att det går bra.
Har beställt ultraljud till den 18/12. Vi fick ändra tid, lite tidigt men Mats "vår" veterinär brukar se ganska tidigt.... blir spännande.
Reya är dräktig!!! Så kul!!! Inte konstigt hon mår så dåligt... lilla hjärtat!!!
Vad händer:
7/12 idag är det 14 dagar efter parning. Allt för tidigt att säga något än, men hon har varit mycket hungrigare och extra kärleksfull!
Nu är det en cellklump som ska vandra ner till livmodern och det brukar ske omkring 10-14 dagar efter parningen. Ibland kan tikarna bli lite illamående vecka 3-5. Idag 7/12 är hon inte matglad...10/12 inte hungrig... vill inget ha på morgonen, men glad och pigg.
12 december, idag matvägrar Reya helt... är trött. Lyckades få i henne äggula o lite A-fil...
"17-21 dygn efter befruktning; De blivande fostren fäster sig i livmoderväggen och
en moderkaka utvecklas. "
16/12 Reya så dålig att äta... idag har hon kräkts också... bra tecken, men hoppas det lugnar ner sig snart, så hon får tillbaka matlusten.
19 dec: Fostren är omkring 3cm nu. Reya fortsatt dålig att äta, trött och illamående. Det verkade som det var många valpar i magen!
Dag 26 i dräktigheten: framtassar och tår har separerats. Ögonlock bildas, även baktassarnas tår separeras.
Dag 30: Hon har börjat äta lite mer.. har lagt in bild när hon mår gott i soffan och juvren har växt. Bilder på sidan Reya och Condor.
Dag 29-35
Vi går in i fosterstadiet.
Bröstvårtor och de yttre könsorganen börjar utvecklas.
Valpfostrets tassar börja forma sig, som senare blir till trampdynor och tår..
Här börjar också
tarmsystemet att bildas, som på detta stadium fortfarande är i navelsträngen.
Dräglikheten kan inte längre kännas, men ultraljudsskanning är den mest använda metod från nu och till
fostret kan
påvisas med röntgenbilder. Tiken vill möjligen först nu visa de första tecken på dräktighet med
ett ändrat beteende, men buken har ännu inte ändrat form
30:e dagen
Nu formas ögonlock, innerörat och morrhåren. Ögonfransarna anläggs. Tarmarna förbinds med naveln. 5 par bröstvårtor och tårna på frambenen är klart synliga. De yttre Könsorganen börjar visas.
Tårna skiljs nu från varandra. Fostret ökar nu fort i vikt. Skelettet börjar mineraliseras. Ögonlocken, morrhåren, ögonfransarna anläggs nu. Öronsnibbarna växer.
Dag 33: Reya har redan börjat bli rund om magen, äter "lite" bättre, men mest hungrig på kvällen. Vilar mycket.
Nu föregår bildandet av ben i nospartiet, framtänder, gom, kindben, hjässben, mittaxen på revben 4-10, samt mittaxen på humerus, radius, ulna, femur, tibia och fibula samt tidigt stadium av hörntänder och sammansmältning av gomspalten. Tårna på baktassarna syns tydligt.
Omkring dag 33 stängs gommen, så efter detta datum kan inte längre gomspalt uppstå.. Tarmsystemet som fortfarande är i navelsträngen börjar nu att bildas.
Överhuvudtaget är det den mest riskfulla tiden över där kemikalier och andra saker kan skada fostret.
Dag 35-36:
Ögonlocken utvecklas. Bröstbenen växer ihop i mittlinjen. Förbening vid tinningen/ögat/tårkanal och skuldra. Förbening av 2-13 revben i mittaxen.
Den 35:e dagen markerar slutet på embryoperioden, den första dräktighetsfasen. Organen börjar nu ta form och embryona kallas foster även om de inte är fullt utvecklade. Under fosterfasen och särskilt från och med den 40:e dagen ökar fostren i vikt med 3/4 av födelsevikten. I femte veckan börjar fostren bli så stora att livmoderhornen *måste lägga sig till rätta* i bukhålan, vilket medför att dom trycker på de övriga inre organen, bland annat magsäcken, vilket återigen kan ge lite illamående under några dagar. Idag 28/12 Reya har äntligen börjat äta bättre igen!
Dag 38: Fostren är ca 53 mm. Förbening av mellanväggen i nosen, mellanörat, brosket i underkäken, centrum i ryggvirvlarna,revbensbågar och vidareutveckling av de små kotorna i mellanfoten både fram o bak.
Dag 40-41:
Ca 65 mm. Bukhinnan vid naveln växer ihop. Höftbenet är komplett brosk bildat, men dess ledskål bildas inte förrän flera veckor efter födseln.
Dag 43-44, Reya är inte lika pigg på promenad nu.. inte vill hon åka bil heller... hon känner nog själv vad som är bäst.. men springa lite fritt, gräva i snön efter sork går bra. Men idag har vi mellan -14 och -16... så lite för kallt tycker matte.
86 mm. Färgmarkeringar börjar synas och pälsen växer ut. Tassarna och trampdynorna är färdigbildade. Förkalkning av de nedre premolarerna. Vidareutveckling av kotorna i ryggraden och bäckenet. Börjar bli rejält tjock, se bilder i album.
9/1 2021
Dag 48-49: Fostreten är nu färdigbildade och kan känna när man klappar tiken på magen. Dom kan inte överleva utanför livmodern. Reya är besvärad av sin mage och andas tyngre...vilar mycket. Fostren är dryga 10cm nu. Vi har gjort klar valplådan, så hon vet var hon ska valpa. Hon fick senast på dag 59, men tror hon har fler valpar denna gång, då kan hon få lite tidigare. Men det är inte alltid så. Hon kan gå 63 dagar också.. men det närmar sig. Snart kan vi känna valparna sparka. Nu ska valparna lägga på hullet.
10 jan: Nu känner vi små sparkar i Reyas mage!
12 jan (dag 50-51) Det närmar sig och i slutet av veckan kommer jag börja tempa henne, så vi inte missar om tempen sjunker. Sista veckan kan tempen pendla lite..nu börjar valparna röra sig mer i magen och tiken är mer besvärad. Reya flyttar om sig flera gånger, kan inte ligga riktigt skönt. Nu ska dom små bara "fetta" på sig. En spännande tid framöver.
15/1 Nu är Reya besvärad av sin stora mage, trycker upp mot lungorna och hon är så tung!! Hur många är det??? Har börjat tempa henne, så jag inte missar något, Är det många valpar så kan dom komma tidigare. Idag är hon på dag 54. ca144 mm. Alla mjölktänder är förkalkade och nedre molar förkalkas (permanent tand), likaså sköldkörteln, sacralben 1 och 2 (korsben), alla revben, virvlar och centra.
LÄGGER IN BILDER PÅ REYA & CONDOR I ANNAN FLIK LÄNGRE NER
Vi kommer para Engla i mars 2021 med Skiren Gårdens Castor
Vi har nu tagit nytt beslut och kommer para Wachteltorpets Engla vid nästa löp, som beräknas i början på mars 2021. Vi tog beslutet pga att det blir så sent i augusti... vi vill hon ska få jaga hösten 2021.
Det blir Skiren Gårdens Castor som kommer att para henne, tack till ägaren Maria för att vi får använda honom. Blir en spännande kombination.
Engla är skimmel, men mest brun. Här på bilden är hon urfälld, då kommer det gråa fram.
Engla har tyvärr inget jaktprov, vi har anmält henne 3 gånger i 3 år till prov men ej blivit medlottad. Hon har däremot viltspårsprov och hon har flera avkommor som är mycket duktiga i eftersök, några är tom godkända av polisen. Hon är mentaltestad med skott, BPH. Hon är utställd med Excellent. Engla har varit i vildsvinshägn i Almunge, hon var ung men gjorde ett väldigt fint jobb. Video finns i annan flik från grishägnet. Engla har haft två kullar som vi är mycket nöjda med! Vi jagar mest älg och rådjur här där vi bor med henne. Hon driver älg längre än rådjur. Älg ca 25-30min och rådjur från ca 12-15min. Hon har varit söderut och jagat hjort också, men vi har inte jagat vildsvin med henne. Engla är en mycket lugn och stabil tik, vår lugnaste hund i hemmet, men hon blir som att "vri om en strömbrytare" när vi kommer till skogen. Stor jaktinstinkt! Snäll mot andra hundar och älskar människor.
Lite info om Castor: Skiren Gårdens Castor har godkänt jaktprov Ukl, anlaget i viltspår och utställd med Excellen En mycket glad och trevlig wachtel som är mycket arbetsvillig. Han jagar gärna älg, hjort och vildsvin. Längst drevtider på älg ca 20-25min. Rådjur fungar men är inte lika roligt. När det inte är jaktsäsong så spåras det en hel del med honom och han har även varit med vid jaktmässa och visat upp grunderna i viltspår. Castor fungerar bra med andra hundar, tikar som hanar, fungerar även bra med barn och andra människor som han träffar i sin vardag. Castor är brun, så det kommer säkert bli både brunt och skimmel...
Inavelsgraden är 0,0% och avelsindex mellan dom två: Ed 106 och Hd 109, så väldigt bra! Jag har skrivit i annan flik om Avelsindex, så för Er som är intresserade så läs gärna där.
DETTA BLIR ENGLAS SISTA KULL!
Reg nr på Wachteltorpets Engla: SE19840/2015
Reg nr på Skiren Gårdens Castor: SE25344/2016
Bilder på Engla och Castor i ny flik Engla/Castor
Stamtavla Skiren Gårdens Castor:
|
Stamtavla Wachteltorpets Engla:
|
Tecken på dräktighet
Tecken på dräktighet
Efter parningen är tiken dräktig mellan 57-72 dagar. Det är en lång väntan och det kan vara svårt att veta om parningen gett resultat. De allra första tecknen på dräktighet är ofta diffusa och svåra att skilja från skendräktighet även för den mest erfarna uppfödaren.
- En del tikar blir hungrigare ganska tidigt under dräktigheten. I mitten av dräktigheten kan man ofta
se en slemflytning och mot slutet kan juvren svullna. En del uppfödare tycker dessutom att tikarna ändrar beteendet lite, säger Eva Axnér.
Runda börjar tikarna oftast bli först i slutet av dräktigheten. Ungefär
från vecka fem eller sex ökar tiken snabbt i vikt och efter sju veckor brukar man kunna känna fosterrörelse. Vill man veta säkert om tiken är dräktig eller inte är ultraljud definitivt den säkraste metoden - det
kan man göra ungefär från dag 25. Man kan också se i vecka 4-5 om
juvren blir mer rosa.
Senaste kommentaren