Cayas Dräktighetsbok 2017, G-kullen

Cayas dräktighetsbok:

Det här blir Cayas 3:e kull och jag bestämmer mig för att göra en dagbok. Blir inte skrivet varje dag, men med några dagars mellanrum.

🤩

6 mars 2017, Caya löper. Hon brukar vara väldigt punktlig med löpen men den här gången blev det någon vecka senare än väntat. Hon hade en hormonförändring vid förra löpet som kanske inverkar. Det händer ibland att en tik kan få sån här hormonförändring vid löp. Oftast märker man inget och hormonförändringen försvinner av sig själv.

Vi parade Caya förra löpet och hon gick tom! Blev en stor besvikelse då... när vi tog ultraljudet visade det sig att hon hade en "knöl" i livmodern, en hormonförändring. Man gör inget åt sådant då det oftast försvinner av sig själv, men man kan undra om det kan vara så att många tikar som går tomma har drabbats av samma sak? Det är ju väldigt sällan man tar ultraljud innan parning. Men vår veterinär sa att det behövde inte betyda att hon gick tom pga det här, det kan också mycket väl vara så att hanen vi då använde inte heller hade "dugliga" spermier.

Ja så nu är vi då på gång med löp igen, vi åker den 13 mars och tar ultraljud innan parning denna gång och hon har en liten hormonförändring även denna gång. Jag blir lite orolig, men vår veterinär säger att det ser mycket bättre ut den här gången, "så åk och para ni"!

18 mars, jag och min väninna Ingrid, åker och träffar fina Digeshults Ragnar. Erik får vara hemma med övriga fyrbenta. Caya är på dag 13 i löpet. Ragnar är mycket intresserad och Caya ställer upp sig. Men någon parning blir det inte idag, men dom har fått bekanta sig. Vi provar igen imorgon, nu får dom sova på saken.

19mars, nu är första parningen avklarad. Blev en bra hängning. Ragnar var en gentleman och skötte sig utmärkt trots att det var första gången för honom. Så skönt att det lyckades. Eftersom Ragnar inte parat tidigare och var oerfaren, så var han överallt på Caya, försökte med huvudet också, men då var Caya snabb och visade vad som är "rätt" väg. Såg lite kul ut, men hon har ju varit med förr!

🙂

 

20 mars, vi träffas åter och en till lyckad parning blir det och även den 21 mars innan vi åker hem får dom träffas igen. Så nu är hon parad tre gånger. Nu är det bara att hålla tummarna!! Ser verkligen fram emot valpar efter den här kombinationen. Roligt var det också att Caya och Ragnar verkar tycka mycket om varandra, dom slickar och ger varandra en liten puss!

Nu väntar en spännande tid! Är hon dräktig eller inte!?? Vi har många som väntar på en ny liten familjemedlem. Många blev besvikna förra gången...

Dom tre första veckorna går, inga direkta tecken än? 2:a veckan händer mycket med hormoner efter löp. Ser endast en liten seg genomskinlig flytning. Det är lite tidigt tycker jag. Brukar komma vid vecka 4-5. Caya äter som vanligt.

Vecka 4, nu ser jag lite rodnad på Cayas juver och hennes vulva är fortfarande lite svullen efter parning, börjar tro att hon är dräktig! Om så är fallet så är embryot ca 17-27mm. Caya är även lite kinkig med maten. Tittar på mig som om "ska jag äta det här"??! Är ändå hungrig hela tiden. Vill gärna ha annat gott nu... morötter, rå potatis och även kokt potatis, det tycker hon är gott!

18 april, (dag 30) idag blir det ultraljud! Så spännande, jag känner mig mer säker på att hon är dräktig.

Glatt besked: Visst är Caya dräktig, finns flera foster! Veterinären kan inte se alla då dom är så stora. Vi är så glada!!! Nu blir det till att åka hem och skriva på hemsidan och kontakta Ragnars husse. Måste fira!!!

Vecka 5, fostren liknar nu mer en hund och kallas för foster. Caya är fortsatt lite kinkig med maten. Äter sakta och tycker fortfarande att hon kan få något annat gott, det där torrfodret äter jag bara om matte lägger det på golvet. Ska inte ha det i skålen som "vanligt" med lite vatten. Nej på golvet och torrt ska det vara!! Helst ska jag ha annat gott, blötfoder och korv!!!

Lite genomskinlig seg flytning har hon ofta när hon kissat. Det har hon haft vid tidigare dräktighet också. Som tur är vet jag att det är så när en tik är dräktig.

Dag 34, Caya har redan börjat bli tjock om magen. Syns inte så bra uppifrån men när hon ligger ner så får hon en rejäl kula. Hon är tjockare den här gången en tidigare. Hon har alltid fått stora valpar. Caya sover mycket och är väldigt kärleksfull! Vill hela tiden ha något, men fortfarande ska hon ha foder på golvet, vilken knäppis! Vi ger ägg-fil och annat gott, lite bortskämd ska man vara när man ska ha smått!

Idag kräks hon också, hon är inte den som kräks, men det har hänt en gång tidigare när hon var dräktig. Helt normalt, men stackars liten!

Dag 37: Nu vill hon ha mat flera gånger per dag. Jag ger små portioner och äggulor är super gott! Men så stor hon blir!! Antingen är det stora valpar eller många... fostren är nu ca 47mm, och nu skiljs tårna från varandra, organen bildas och fostren ökar drastiskt i vikt. Skelettet börjar mineraliseras. Caya är mattokig ikväll!!! Nu ska hon ha äpplen också, äter upp ett helt!

Dag 39: Cayas normaltemperatur är 37,5. Bra att veta innan förlossning närmar sig då tempen går ner strax innan. Caya är fortfarande helt mattokig, ganska jobbig men det får man ha överseende med när hon ska bli mamma! Hennes juver är mer rosafärgade nu. Hon går gärna på promenader och igår så hade rådjur passerat vår väg och då tyckte hon att vi skulle jaga! Men hon vilar mer nu. Den här veckan växer öronsnibbar och ögonlock, dom täcker öron och ögon. Även morrhåren börjar växa ut. De yttre könsorganen börjar förändra sig i riktning till han -honkönsorgan. Största tillväxten sker under dom 3 sista veckorna. Och Caya som redan är så stor!! Hoppas valparna inte är för stora... Caya har tidigare fått sina valpar på dag 59 efter första parning och då skulle den här kullen komma 17maj. Vi får se hur det blir den här gången. Är det många eller stora valpar, så kanske dom kommer då.... annars går en dräktig tik "normalt" 62-63 dagar.

Dag 41: Dagarna rinner iväg, Caya mår bra men det syns att hon har det "jobbigare" nu med sin tjocka mage. Vi gör fortfarande våra promenader, men jag får nog snart korta ner dom... Hennes juver har blivit mycket större. Hon är hungrig hela tiden och jag försöker ge henne lite och ofta. Men nu tigger hon all frukt utom bananer, som hon inte gillar. Äter husse nötter, så kan hon inte släppa blicken från dom, "jag kan väl få smaka"... Nu växer klorna ut på småttingarna. Cayas omfång idag 76cm!

Dag 43: Idag har Caya haft för sig en massa "odygd", grävt i lera och rullat sig i smuts och dessutom tagit sig ett bad i bäcken!!! Oj oj nu blir matte inte glad... lite orolig blir hon också, nu blir det till att gå in och duscha! Caya mår som sagt bra!! Husse har döpt om henne till "varmvattenberedaren", mattes gullhjärta!! Nu växer kroppsbehåringen ut på fostren och tassar o trampdynor är nu klara. Fostren liknar nu den färdiga valpen och nu är det bara storleken som ändras på dom små. Vi ser fram ,emot att känna lite sparkar i magen... kanske i slutet på den här veckan?

Dag 45: Nu har Caya börjat bädda för att ligga bekvämt med sin stora mage, som idag mäter nästan 77cm! Oftast känns det skönast att ligga på det svala golvet.

Nu kan fostren känna om man klappar på magen. Ca 14 dagar kvar... nu ska vi snart ta in valplådan. Den ska göras ren och snygg. Caya har varit med om valpning två gånger tidigare, så det här är inget nytt för henne. Men en lite oro har man alltid innan det är dags. Orolig för att valparna ska vara för stora så hon får svårt. Intresset för sork och fågel finns kvar, hon gräver i hundgården och kikar ut i fönstren om det ska finnas något att jaga!

Dag 47: Caya är lite besvärad av sin vikt, men fortarande gräver vi efter sork! Men ibland måste hon gå i skuggan och vila. Fostren är ca 90mm och forsätter växa. Matte har gjort ren valplådan och satt den på plats. Caya var och kollade så det såg bra ut. Nu är det ca 12-14 dagar kvar. Om hon inte får lite tidigare, då hon är så stor den här gången.

Dag 48: Idag kändes första lilla sparken!! Caya ligger gärna på kalla golv, känns väl skönare. Igår var hon i valplådan och bäddade som hon ville ha det....

Dag 49: Caya går fortfarande gärna med på promenad, men vi går inte lika långt. Har känt sparkar i magen idag också!! Så nog är det liv där! Caya går gärna till valplådan och bäddar, matte kan ju inte göra så det blir bra!! Nu är valparna ca 107mm. Mjölken börjar produceras hos tiken. Har man tur, så kan man närmaste tiden se hur valparna rör sig i magen och även höra hjärtljuden.

Matte undrar hur ska det kunna bli ordning på Cayas kropp igen, så tjock som hon är!! Lilla vännen... Men tidigare har hon blivit fort fin igen. Men sedan kommer hon tappa allt hår, så när valpköpare kommer, brukar tikarna vara som fulast!! Man skulle vilja gömma bort dom! Måste nog ta fler foton på pälsen hon har nu. Det blir ju sommar och då kan det vara skönt utan päls.😋

Dag 51: Idag mäter magen hela 81cm!! Den är som en hård ballong. Nu är Caya mer besvärad av magen och hon märker att det sparkar. Vi går kortare promenader och hon vill gärna vara med oss ute i trädgården. Vill inte vara länge i hundgården, trots att hon gillar att gräva efter sork.. Nu hör man att hon vid vissa tillfällen andas tyngre, småttingarna trycker väl på lungorna. I morse så snarkade hon ordentligt, men det trodde hon inte på när jag sa det, för det hade hon inte hört! Magen släpar snart i backen!!! I slutet på veckan kommer jag att börja ta tempen varje dag, så vi har koll på läget. Undrar vad det är för små underverk där i?

Dag 53: Idag på promenaden sackade Caya efter, börjar bli jobbigt nu. Så nu får hon hellre vara i hundgården eller med oss ute på gården och vandra runt i den takt hon vill. Magen har ökat lite till, nästan 82cm runt om. Så nu hoppas jag att den inte ökar så mycket mer, men det är ju nu som valparna lägger på sig. Tempade Caya och tempen ligger normalt på 37,5 så än inga valpar på gång och det är skönt. Dom får inte komma för tidigt! Kanske det är 5-6 dagar kvar? Hon har börjat bädda runt överallt, ska lägga till alla bäddar så det blir skönt för magen.

Dag 55: Nu vill vi inte lämna henne, nån av oss måste vara hemma ifall något händer. Caya vilar mycket men fortfarande väldigt hungrig på kvällarna. Bäddar överallt så det ser för bedrövligt ut! Så här tjock har ingen av våra tikar varit när dom varit dräktiga!! När hon varit ute och kommer in, går hon gärna på stengolven där det är kallt och lägger sig. Inatt har Caya legat mer i valplådan. Nu ser man tydligt hur det sparkar i magen. Valparna är ca 144mm och mjölktänderna är nu förkalkade.

Dag 57: Nu växer valparna fort, idag ca 150mm. Fostren är nu färdigbildade. När valparna är färdigutvecklade, signalerar valparnas binjurar att det är dags för valpning. Cayas temp idag 37,3 och igår 37,7. Har kanske börjat gå ner lite... tar temp ikväll också för att veta. Hon äter fortfarande, men mindre det tar väl stopp. Vilar mycket och gärna där det är svalt. Hon tycker om när man kliar och smeker den stora magen och lägger sig då gärna på rygg. Det närmar sig känns det som...Mätte magen 84cm!!! Tror knappt det är sant...hur ska hon kunna bli "normal" igen!?

Dag 59: Caya har två kullar sedan tidigare och bägge har blivit födda på dag 59. Men än har inget hänt. Hennes temp har gått ner till 37,2 så vi tror inom ett dygn att dom kanske kommer. Hon äter och vill gärna springa ut, kissar mer, men det trycker väl överallt. Hon fortsätter bädda och ligger gärna på kalla golv. Det går vågor på magen, småttingarna sparkar för fullt.

Nu har jag gjort ordning brickan med olika saker som kan behövas vid födseln. Dessutom anteckningsbok där jag skriver in tid-vikt och kön mm på valparna.

😘

Dag 61: Nu har vi haft två nätter då vi inte fått mycket sömn! Inatt var värre än föregående natt. Caya har förvärkar och vi trodde valparna skulle komma inatt.... men dom trivs nog väldigt bra där dom är! Hon flåsar och bäddar, tycker synd om henne. Inte blev det på dag 59 den här gången? Men vi parade tre dagar i rad, så om det "tog" sista dagen så är det dag 59 idag. Men jag tror det blev med en gång och att hon går längre den här gången. Konstigt när hon är så stor, trodde dom skulle komma tidigare.. dom kommer när allt är klart! Bara att ge sig till tåls. Många ringer och skriver och undrar vad som sker, men dom flesta tikar går 62-63 dagar, så vi är inte oroliga. Nästa gång jag skriver så har småttingarna anlänt.

Dag 62: Ja då blev det dag 62 från första parningen... nu har dom kommit!! ❤

Det blev 5 tikar och 3 hanar! Alla bruna, några med mer vitt på bröstet än dom andra. En hane väldigt ljusbrun med nästan lite guld i pälsen. Nu har Caya att göra ett bra tag.

Det blev två jobbiga dagar för Caya innan födseln. Hon hade förvärkar och var flåsig och bäddade hela tiden... var ändå ut och grävde lite och vi gjorde små promenader. Kvällen dag 61, gick vattnet vid 10.30 och första krystvärken började 1.35 och först ut kom en liten tik 1.40. Så skönt att det äntligen börjar. Alla stora och fina! Grattis till pappa Ragnar och mamma Caya!

😀

 

 

 

Kommentarer

29.08.2019 08:25

Eva persson

Jätteroligt att följa. Min dvärgtaxtik har ett par veckor kvar. Det är hennes första kull och hon är 5 1/2 år gammal.Hon var själv en av åtta valpar!! Tyvärr dog tiken efteråt så jag oroar migeva